ESEMÉNYNAPTÁR

June 2021
S M T W T F S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

szgyf_banner.jpg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) közétkeztetési szakácsversenyt hirdetett a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára.

A verseny témája a tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében.

Cél a hagyományos ízek, évszakhoz kötődő szokások megőrzése mellett, az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.

A versenyben 2 fős csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítője) nevezését várták  a három fogásos felnőtt étkezőknek szánt menükkel, melyeknek előétel vagy leves (hideg vagy meleg), főétel, desszert  fogásokból kellett állnia.

 A menühöz kötelezően felhasználandó alapanyagok tartalma:

- Csirke, vagy afrikai harcsa

- Friss paraj és/vagy spárga

- Szezonális gyümölcs és/vagy zöldség

- Rizs vagy tészta.

Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 Ft-ot.

A három fordulós versenyre, melynek első fordulójának jelentkezési határideje április 18-a volt, a Csongrád Megyei Napsugár Otthon Szegedi Vakok Otthonának lelkes szakácsa Nagy Edit is jelentkezett. A kreativitást igénylő verseny már a kiírás megjelenésekor megmozgatta a szakácsnő fantáziáját.

A 450 Ft-ból összeállított menüje:

  - Csirkeleves belsőségekkel, zöldségekkel

  - Házi színes tészta spenóttal és sajttal

  - Gyümölcsös rizskocka csokiöntettel.

 

A menüsort kétszer készítette el, hiszen az első „bíráló” a család volt, majd még egyszer elkészítette a fotó kedvéért, amit végül elküldött a selejtező bíráló bizottsága részére. Az étvágygerjesztő fotók mellé csatolnia kellett a pontos technológiai leírást, az 1 étkezőre (adagra ) számított nyersanyag kalkulációt (448 Ft) és a tálalási javaslatot.

A regionális döntőre Szegeden június 17-én kerül majd sor, melyre Edit már fejben mindent eltervezett. Nem tart az időkorláttól sem, hiszen a munkahelyén több mint 120 lakójára főz nap mint nap, nyolc munkatársával együtt, Kemenczei Tibor élelmezésvezető irányításával.

 A szakácsnő pályázaton való részvételét nagyban segítette a Csongárd Megyei Napsugár Otthon Szegedi Vakok Otthonának szakácsközössége, valamint Kemenczei Tibor élelmezésvezető, aki az adminisztrációs feladatok teljesítésében nyújtott támogatást.  

A szociális ellátás területérő egyedüliként iduló szakácsnővel a Délmagyarország interjút is készített, mely a 2017. 05. 19-én megjelenő számban olvasható.